Общата избирателна активност към 11.00 ч. е 12,3%. Изборният ден започна нормално, до

...
Общата избирателна активност към 11.00 ч. е 12,3%. Изборният ден започна нормално, до
Коментари Харесай

Избирателната активност към 11 ч. е 12,3 на сто, най-ниска е в Пловдив

Общата изборна активност към 11.00 ч. е 12,3%. Изборният ден стартира обикновено, до този миг протича умерено. Молим всички жители да отидат да гласоподават, а претендентите да оставят гласоподавателите да упражнят своя избор умерено.

Това сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

Най-висока е интензивността в община Болярово - 33,94%, а най-ниска е в Пловдив - 7,25%.

Матева съобщи, че това, което е постъпило като сериозен сигнал е терзанието, че когато се гласоподава, е допустимо при отбелязване да се остави отпечатък от едната върху другата бюлетина.

" ЦИК реши, че бюлетини при които се откриват следи от черната лента или отпечатък, следва да бъдат регистрирани като автентичен глас ", съобщи тя, представена от Нова тв.

Досега в ЦИК са постъпили седем тъжби. " Най-често това са нарушавания, осъществени от секционните изборни комисии ", заяви Матева.

Тя разясни, че тези сигнали се препращат към общинските изборни комисии, защото те са способени да извършат необохдимата инспекция.

В същото време и Министерство на вътрешните работи разгласява първия за деня си доклад - той гласи, че изборният ден е почнал при естествена конюнктура. От началото на акцията до 11.00 часа през днешния ден са получени общо 1450 сигнала за нарушение на изборното законодателство и политическите права на жителите в Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР.

Напомняме, че жителите могат да оповестяват за нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой и са съотносими към дейностите на Министерство на вътрешните работи, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл [email protected], както и на особено отворените телефонни линии и електронни пощи по места в съответните регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи.

Клуб Z припомня, че такива има и в прокуратурата -

Само до 10 ч. на днешния ден звената „ Български документи за идентичност " в Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР са издали 99 удостоверения на жители за практикуване правото им на глас. От 24 октомври досега те са 972.

От началото на изборната акция досега са формирани 158 досъдебни производства (45 бързи и 113 по общия ред), от тях 139 са за нарушение на политическите права на жителите, разясняват от вътрешното министерство.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР